Gaz, Şişkinlik, Kramp, İshal veya Kabızlık; IBS İrritable Barsak Sendromu!

Sevgili Bodrum Lime okurları,

Sizlerle tekrar birlikte olabilmek çok güzel. Bu sayıda sizlere toplumda sık görülen bir rahatsızlıktan, irritable barsak sendromu yada spastik kolondan bahsetmek istiyorum. İrritabl barsak sendromu, IBS spastik kolon olarak ta bilinmektedir. En sık belirtileri karın ağrısı, gaz, şişkinlik ve barsak alışkanlığında değişikliktir. IBS olan kişilerin bazılarında dışkı kıvamında değişiklik te görülür.

Barsaklarda yapısal problem bulunmamaktadır. Tanı, klinik bulgular ve başka hastalıklar ekarte edildikten sonra konur. İrritable barsak sendromunda dışkılama ile hafifleyen karın ağrısı çok tipiktir.

Genellikle 40 yaşından sonra başlar ve genel nüfusun üçte birinde görülmektedir. Kadınlarda 2-3 kat daha fazla gözlenmektedir. IBS olan kişilerde depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik rahatsızlıklara daha fazla rastlandığından, hastalığın tam nedeni bilinmemekle birlikte stres ve psikiyatrik yakımlarla ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Hastalığın kronik olması ve rahatsızlıkları gidermekteki zorluklar seyahat, işe gitmek ve sosyal hayata katılmakta hastaları çok etkiler.Bazı ilaçlar ve gıdalar; süt, çikolata ve fazla alkol alımı belirtileri artırabilir. İBS’nin nedeni tam bilinmese de, hastalık, barsakların normal dışı kasılmaları sonucu olabilir veya barsaklarda mikrobik bir hastalıklık sonrası başlayabilir yada gıdalara karşı hassasiyet veya gıda alerjisi sonucu başlayabilir.

Hafif ve orta derecede şikâyetleri olanlarda tüketilen gıdalara dikkat edilmesi bile belirtilerin azalmasını sağlayabilir. Bol su tüketilmesi dışkının yumuşamasına ve kabızlığın azalmasına katkıda bulunabilir. Kepekli yiyecekler, meyveler, salata ve sebzeler gibi barsak geçişini artıran yiyecekler yarar sağlayabilir. Yüksek proteinli yiyecekler ve düşük yağlı yiyecekler çok faydalıdır. Sık ve az miktarlarda yemek fayda sağlamaktadır. Çok yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Kahve ve alkol kramplara ve ishale neden olabilir.

Daha şiddetli belirtiler olan kişilerde ilaç kullanmak gerekebilir. İlaçlar semptomatik tedavi sağlamakta, mevcut hastalığı iyileştirmemektedir. Bunlar doğrudan barsak kaslarına etki ederek kasılmaların normale dönmesini sağlamaktadır. Gaz ilaçları ve spazm giderici ilaçları veya son zamanlarda bu iki etkin maddenin birlikte kombine olduğu yeni nesil IBS ilaçları, ağrı, şişkinlik ve gazın giderilmesinde çok yardımcı olabilir. Steresin neden olduğu düşünüldüğü için antidepresanlar da IBS tedavisinde sık kullanılan ilaçlardır. IBS’nun semptomların gerilemesi tedaviye rağmen uzun sürebilir. Altı ay veya daha uzun sürede semptomlarda anlamlı azalma olur. Hastanın sabırlı olması, uzun süre ilaçları düzenli kullanması problemin çözülmesinde çok önemlidir. Probiyotikli yoğurtlar barsak direncini düzenleyerek ve yararlı bakteri sayısını arttırarak belirtilerin hafiflemesine neden olabilirler. İBS’u olan bireylerin her gün probiyotik yoğurt yemeleri önerilebilir.

Değerli okurlar, bu sayıda da sizlere sizlere kişilerde sık görülen IBS yada diğer adıyla spastik kolon hastalığından, etkili korunma ve tedavi yönteminden bahsettim. Sizlere bahsetmemi istediğiniz konular olursa bana mail atmanızı rica ederim. Bu vesile ile sizlere sağlıklı, mutlu, eğlenceli ve dolu dolu bir yeni yıl dilerim. Bir sonraki sayıda buluşmak üzere esen kalınız.