‘KUMDA/SUDA’ KONSERLERİ KUZEYLİ NOTALARLA BAŞLADI

Norveçli caz sanatçısı Tord Gustavsen, Uludağ Premium sponsorluğunda düzenlenen ‘Kumda/Suda’ konserlerinin ilk konuğu oldu. Denizbank ana sponsorluğunda devam eden 14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında düzenlenen “Kumda/Suda” Konserlerine müthiş bir başlangıç yapan Tord Gustavsen Trio, Gümüşlük sahilindeki konserde sevilen çalışmalarından oluşan bir seçkiyle izleyici karşısındaydı.  

Caz severlerin festival kapsamında merakla beklediği Tord Gustavsen, Norveç’ten son dönem çıkan caz müzisyenleri arasında,  yenilikçi ve içsel tarzıyla öne çıkıyor. Dünyanın birçok ülkesinde Trio ve quartetleriyle yoğun turlar gerçekleştiren Gustavsen, festivallerin de aranılan caz sanatçılarından biri olarak dikkat çekerken, Gümüşlük’te de yoğun bir ilgiyle karşılandı.

Trio dünya prömiyeri yaptı

Çok sayıdaki caz dinleyicisinin izlediği konser, Gümüşlük’ün muhteşem güzellikteki gün batımıyla başladı. Sahneye Trio formatında çıkan grupta,  Gustavsen’e, şiirsel vurgusu ve son derece tepkisel etkileşimiyle sanatçının vazgeçilmez partneri haline gelen davulcu Jarle Vespestad ve ülkesinde kendi kuşağının en çok aranan basçılarından biri olan Sigurd Hole eşlik etti. Trio sahnede hayranlarının yakından tanıdığı “Right there”, “Taken of Tango”, “Suite” gibi parçaları seslendirirken triodan ayrıca beş eserlik bir dünya prömiyeri geldi. Tord Gustavsen Trio, son besteledikleri beş yeni eseri ilk kez Gümüşlük’te cazseverler için çaldı. İzleyenlerin beğenisini toplayan beş yeni parça büyük alkış aldı. Konserin sonunda ayakta alkışlanan Norveçli sanatçılar, bis yaparak geceyi sonlandırdı.

Festivalin sanat yönetmeni Piyanist Eren Levendoğlu, konseri çok beğendiklerini söyleyerek, “Bizim için de çok özel bir konser oldu. Caz dünyasında bu kadar saygın bir grubun beş yeni parçasını festivalimizde dünya prömiyeri yapması çok sık karşılaştığımız bir şey değil. Seyirci de bundan çok memnun. Güzel konserlerimiz devam edecek” dedi.

Bir önceki yıl festivalin konuğu olan Afganistan-Alman asıllı şarkıcı Simin Tander ile 2016’da alternatif bir ‘trio’ albümü yayınlayan Gustavsen, eski Norveç ilahilerini Sufi şiirleriyle yeniden yorumlayıp, Pashto dilinde seslendirdikleri, “What Was Said” isimli albümleriyle de alternatif caz dünyasında oldukça büyük sükse yaratmıştı.

Begoa Ensemble antik taş ocağında sahne alacak

Denizbank ana sponsorluğunda devam eden 14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, klasik müzikseverlerin kaçırmaması gereken bir konserle; 4 Ağustos Cuma akşamı devam edecek. 25 asırlık tarihi taş ocağının büyülü atmosferinde sahneye çıkacak olan Begoa Ensemble, şimdiden oda müziğinin Türkiye’de aranılan topluluklarından biri haline geldi.

Adını üyelerinin baş harflerinden alan BEGOA Ensemble, Mayıs 2016’da çalışmalarına başladı. Oda müziğine özel olarak ilgi duyan, farklı kurumlarda çalışan müzisyenlerden oluşan topluluk, bu alanda dinleyicisine küçük de olsa bir katkıda bulunmak, geniş oda müziği repertuarını keşfetmek ve çok sık seslendirilmeyen eserleri dinleyicinin beğenisine sunmak amacıyla kuruldu. Kemanlarda Erkin Onay ve Özgür Baskın, viyolada Ali Başeğmezler, çelloda Gökhan Bağcı ve piyanoda Başar Can Kıvrak’tan meydana gelen Begoa Ensemble, ilk konserini Ekim 2016’da Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleştirdi. Daha sonra TRT Radro 3 Canlı Yayın konseri ve Bilkent Oda Müziği Günlerinin açılış konserinde yer aldı. İzleyiciden büyük alkış alan grup, konserlerine ülkemizin çeşitli şehirlerinde devam ediyor. Topluluk temelde piyanolu beşli olmasının yanı sıra, konserlerinde piyanolu üçlü, dörtlü ve beşli için yazılmış eserlerden oluşan programlar sunuyor.

Piyanolu beşli için yazılmış eserler seslendirilecek

Tarihi taş ocağında sahneye çıkacak Begoa Ensemble, iki uzun eserle oda müziği severlerin karşısında olacak. İlk olarak Dmitri Shostakovich’in piyanolu beşli için yazdığı, “Piano Quintet in G minor, Op 57” adlı esere yer verilecek. Bu eser, şu bölümlerden oluşuyor; I. Prelude: Lento – Poco più mosso – Lento; II. Fugue: Adagio; III. Scherzo: Allegretto; IV. Intermezzo: Lento ve V. Finale: Allegretto. Gece, aranın ardından Johannes Brahms’ın yine piyanolu beşli için yazılmış bir eseriyle devam edecek: “Piano Quintet in F minor, Op. 34a”. Dört bölümden oluşan eser şu başlıkları taşıyor. I. Allegro non troppo; II. Andante, un poco Adagio; III. Scherzo. Allegro – Trio; IV. Finale. Poco sostenuto – Allegro non troppo.

Festivalin sponsorları:

  1. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin ana sponsoru DenizBank. Kumda ve Suda konserlerinin sponsorluğunu Uludağ Premium üstlenirken, etkinlik ve eğitim sponsorluğunu üstlenen Bosch, Gümüşlük Festival Akademisi konserlerine destek veriyor. Liba Laboratuarları A.Ş., etkinlik sponsoru olarak festivalin açılış ve kapanış konserlerine katkı sağlıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi, festivalin kurumsal sponsorları arasında yer alırken; THY, festivalin resmi ulaşım sponsorluğunu; Arion Resort Hotel konaklama sponsorluğunu; Çağdaş Holding, festival merkezi sponsorluğunu ve Piernet ise sosyal medya sponsorluğunu üstleniyor. Ayrıca Julius Meinl Coffee, Mas Matbaa, Off Gümüşlük ve Soğan Sarmısak, festivalin servis sponsorları arasında yer alıyor.

Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21:15; diğer konserler 20:30’da başlayacaktır.

Biletler, Festival Merkezi, Gümüşlük sahili (iletişim: 0 537 577 85 07 – 0 252 394 41 61) ve Biletix’den temin edilebilir.

www.gumuslukfestival.org

info@gumuslukfestival.org

www.facebook.com/gumuslukfest

  1. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 2017 Programı

26 Temmuz – Gilles Apap – Keman & Myriam Lafargue – Akordeon (Fransa) – Taş Ocağı

28 Temmuz – GFA Keman Konseri – Toprak Ev

29 Temmuz – Dilbağ Tokay – Viyolonsel & Eren Levendoğlu – Piyano (Türkiye) – Taş Ocağı

31 Temmuz – Viyolonsel GFA Konseri – Toprak Ev

1 Ağustos – Tord Gustavsen (Norveç) – Festival merkezi, sahil

4 Ağustos – Begoa Ensemble (Türkiye) – Taş Ocağı

8 Ağustos – Emin Fındıkoğlu Quartet – Festival merkezi, sahil

10 Ağustos – Alp Ersönmez ‘Yazısız’ feat Erik Truffaz – Eklisia

15 – 19 Ağustos – 4. Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması – Toprak Ev

18 Ağustos – Ilya Itin – Piyano (Rusya) – Taş Ocağı

20 Ağustos – GFA Piyano Konseri – Toprak Ev

22 Ağustos – Romano Pallottini – Piyano (İtalya) – Taş Ocağı

24 Ağustos – Mauricio Vallina – Piyano (Küba) – Taş Ocağı

25 Ağustos – GFA Piyano Konseri – Toprak Ev

26 Ağustos – Erdem Sökmen & Hasan Meten – Gitar Duo (Türkiye) – Toprak Ev

27 Ağustos – Egberto Gismonti – Gitar (Brezilya) Toprak Ev