BODRUM “DOĞA DOSTU ŞEHİR” OLARAK TESCİLLENDİ

Yaşayan Şehirler Platformu, Dokuz Eylül Üniversitesi Akademik işbirliği ile hayata geçen “Şehir Ödülleri Türkiye 2018” kapsamında Bodrum Belediyesi’nin çalışmaları ve başvurusu ile Bodrum’a verilen “Yılın Doğa Dostu Şehri“ ödülünün tescil belgesi Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın tarafından Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a takdim edildi.

“Yılın Doğa Dostu Şehri“ ödülünün tescil belgesini Alper Akın’dan alan Başkan Mehmet Kocadon, “Geçtiğimiz aylarda, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşayan Şehirler Platformu işbirliğinde; farklı bakanlıklar, üniversiteler, belediye birlikleri, sivil toplum örgütleri destekleriyle hazırlanan Şehir Ödülleri Türkiye 2018’de “Yılın Doğa Dostu Şehri Ödülünü” almıştık. Bu ödülün tescil belgesini teslim etmek amacıyla bizleri ziyarete gelen Platform Başkanı Alper Akın’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Başkanlık yaptığım 20 yıl içinde hep Bodrumumuzu gelecek nesillere de yaşanabilecek bir dünya şehri olarak bırakmak için çalıştım, çalışmaya da devam edeceğim. Her zaman söylüyorum; Bodrum, birlik ve beraberlik içinde, hoşgörülü ve güzel insanların iç içe dünya barış topluluğu gibi yaşadığı bir şehirdir. Bunun sebebi de doğaya ve insana olan saygılı duruşumuz, doğal ve kültürel değerlerimizi korumamızdır. Bodrum, yolu sevgiden geçenlerin buluşma noktasıdır. Bodrum’a bu ödülü layık görenlere bir kere daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın ise, ilk önce değerlerin korunmasının öğrenilmesi gerektiğini belirterek, “Biz değerlerimizi koruyamadığımız sürece onların üzerine hiçbir mimari yapı kuramayız. İlk önce değerlerimizi korumasını öğrenmeliyiz. Daha sonra koruduğumuz değerleri yöre halkına kazandırıp sürdürülebilir bir yaşam oluşturmalıyız. Ödüllendirmelerde ki amacımız yarıştırmak değil örnek göstermekti.” dedi.

Yaşayan Şehirler Platformu olarak şehirlerin sahip olduğu doğal, kültürel değerlerin ilk önce korunup, doğru örgütlenme ile güçlenerek, katma değerler oluşturmak, yöre halkına ekonomik sürdürülebilir girdiler kazandırmak ve doğru etkili yerelden kalkınma adamlarını hayata geçirmek temel hedefi olduklarını ifade eden Akın, ” Ülkemiz idari sistemi içerisinde, hizmet üreten yerel yönetimlerimiz illerinde veya ilçelerindeki resmi ikamet eden sayısının doğrultusunda bütçeden pay alırlar. Kısaca oranlayacak olursak genel bütçe vergileri tahsilatından alacakları pay %90 nüfus, %10 ise yüz ölçümü nispetinde belirlenir. Bu paylar ile kendi bütçelerini oluşturan yerel yönetimler kentliler için hizmet üretir, şehirlerinin geleceklerini planlarlar… Maalesef bu durum Bodrum gibi resmi rakamlara göre 164.158 kişilik nüfusa sahip olup da, ikameti farklı şehirlerde bulunan yüzbinlerce kişinin yaşadığı, hele ki yüksek sezonda nüfusu iki milyon kişiyi geçen destinasyonlar da insan kaynakları yeterliliğini, hizmet üretimini, alt yapı yeterliliğini, doğanın, kültürel ve folklorik değerlerin korunmasını olumsuz etkiler.

Bizler ve birbirinden değerli jüri üyelerimiz, Doğa Dostu Şehir kategorisini değerlendirirken salt ağaç dikmek, çim ekmek, park bahçe yapma hedefli başvuruları değil, şehrin doğasını, kaynaklarını koruyup, koruma bilincini tüm destinasyonda geliştiren, kıt kaynaklar ile sürdürülebilir bir eko sistem ve çevre yaratan, yeni teknolojiler ile kentlerini buluşturup evsel, sanayi atıkları doğa için tehlike olmaktan çıkaran, yapılaşmadaki yeşil oranını olabilecek en üst seviyede tutmaya çalışan ve bunları geleceğe aktararak çocuklarımızı, gençlerimizi dâhil eden şehirlerin başvurularını görmek çok istedik.

Gururla söyleyebilirim ki, yüzölçümünün yaklaşık %53’ü korunması gereken ormanlarla kaplı,  eşsiz mavi bayraklı koyları ile ülkemizin dış göç ve ziyaretçi sayıları en yüksek destinasyonları arasında yer alan Bodrum aradığımız kriterlere uygun proje ve uygulamaları hayata geçirmiş ve geçirmekte değerli jüri üyelerimizin takdiri ile de 2018 yılının “Doğa Dostu Şehri” unvanını almaya hak kazanmıştır.

Bodrum Belediyesi’nin, ağaçlandırma, mesire yerleri ve doğal park yapımı, mavi bayrak kazandırma çalışmalarının yanı sıra, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi, deniz ve kıyı temizliği faaliyetlerinde sürekliliğin ve bilincin kazandırılması, çevre dostu ve geri kazanım odaklı atık yönetim sistemi uygulamaları tüm ülkemize örnek olacak niteliklere haizdir. Bizler bu ödülle Bodrum’u tüm Türkiye’ye örnek göstermekten büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.