OSMANLI GELENEĞİNİ BODRUM GULETLERİNDE SÜRDÜRÜYOR

Bodrumlu resim ve heykel sanatçısı Erkan Uyav teknelere isim verme ve Osmanlı tarzı isim yazma sanatını tam 31 yıldır sürdürüyor. Dededen kalma mesleği sürdüren ve milyon dolarlık yatlara oyma ahşap ile süsleme yapan ve isim yazan Uyav; “Bodrum guletleri dünya denizlerinde dolaşmaya başladı o nredenle onlara yakışır bir gövde süslemesi ve isim yazıları yapıyorum. Hayalimde gemi mühendisi olmak vardı, ancak çok az bir puanla mühendislik bölümünü kaçırdım, ama gönlümdeki tekne ustalığını koparamadım. Teknelere Osmanlı’dan gelen bir gelenek olan isim verme ve aynı tarzda isim yazma geleneğini yaşatmak için yoğun çaba sarf ediyorum” dedi.
Bodrum’da yaşayan resim ve heykel sanatçısı Erkan Uyav;1985 yılından bu yana teknelere isim verme ve Osmanlı tarzında altın varak ve oyma ahşap ustalığı ile isim yazma geleneğini sürdürüyor. İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra girdiği sınavlarda hayalindeki gemi mühendisliği bölümünü çok az bir puanla kaçıran Uyav; Bodrum’a dönüp tekne resimleri çizmeye ve maketleri yapmaya başladı. Resim, heykel ve yaptığı tekne maketleri ile Bodrum’a gelen yerli ve yabancı turistleri hayran bırakan Uyav, dünyaca ünlü Barlar Caddesi’nde açtığı galeride eserlerini sergilemeye başlarken bir yandan da Bodrum tersanelerinde yapılan dünyaca ünlü milyon dolarlık Bodrum guletlere süsleme ve isim yazmaya başladı.

BOYUTUNA VE SÜSLEMESİNE GÖRE 1000 TL’ DEN 30 BİN TL’YE KADAR FİYAT VAR
Bodrum limanındaki en küçük balıkçı kayığından günübirlik tur teknelerine, mavi yolculuk yatlarından ünlü milyarderlerin trilyonluk yatlarına kadar 30 ülkeden aralarından siyasetçi politikacı ve sanatçılarında bulunduğu onlarca yata süsleme ve isim yazan Uyav, teknenin boyutu, süslemesi ve işçilikte kullanılan malzemeye göre 1000 TL ‘den 30 bin TL’ye kadar değiştiğini belirtti.

30 ÜLKENİN YATLARINDA İMZASI VAR
Uyav; bugüne kadar teknelerinin isimlerini yazdığı ünlü isimler arasında Rahmi Koç, Bodrum STS Okul Gemisi, Lucian Arkas,Yunus Büyükkuşoğlu, Haldun Aras, Mazlum Ağan, Vedat Semiz ve son olarak Bursalı otomotivci Emre Güneri’nin Estrella De Mar isimli yatının süslemelerini yaptı, isimlerini yazdı.
Bodrum’un ilk tekne ustalarından Mehmet Uyav’ın torunu olan ve gulet teknelerin tanıtılmasında büyük rol oynayan Erkan Uyav; “Guletlerine kıçlarına, pruvalarına ve bordolarına altın varak ile süsleme yaparak isimlerini yazma geleneğini yaklaşık 700 yıllık bir gelenek yöremizde bu geleneği dedem ve babam hem tekne yaparak hem de ilginç isim ve desenlerle sürdürdüler ve bana teslim ettiler. Dünyanın dört bir yanında görebildiğimiz milyon dolarlık yatlara isim babalığı ve ustalığı yapıyorum, tekne isimleri, oyma ve işlemeleri aslında tekne kaptanı veya sahibinin ruhunu yansıtıyor, tekneye çok farklı bir anlam ve güzellik kazandırıyor” dedi.
Uyav; Türkiye ve dünya denizlerinde 300’e yakın teknenin, kendi imzasını, Bodrum markası ve ismini taşıdığını söyledi.