MAURİCİO VALLİNA GÜMÜŞLÜK’TE KÜBA RÜZGARLARI ESTİRDİ

Kendi kuşağının en ilginç piyanistlerinden ve klasik müzik otoritelerinin, özgün yeteneğine dikkat çektiği Mauricio Vallina, “Cuba Clàsica” adı altında topladığı repertuarla Gümüşlük’te festival sahnesinde idi. DenizBank’ın ana sponsorluğunda devam eden 14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, ‘Taşta’ konserleri serisinde Kübalı piyano virtüözü Mauricio Vallina’yı antik taş ocağının büyülü atmosfersinde Bodrumlu sanatseverlerle buluşturdu.

The Guardian Gazetesinin “Kesinlikle kendisinden çok daha fazlasını duyacağımız görkemli bir doğaçlamacı piyanist” diye bahsettiği Mauricio Vallina kuşağının en ilginç piyanistlerinden biri olarak ifade ediliyor. Bosch’un etkinlik sponsorluğuyla sahne alan Mauricio Vallina, dünyanın en önde gelen piyano virtüözlerini sahnesine konuk eden Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin özel konuklarından biriydi.

Vallina, “Cuba Clàsica” ile izleyiciyi fethetti

Kübalı piyanist Mauricio Vallina’nın, “Cuba Clàsica” başlığı altında topladığı; Kübalı bestecilerin eserlerinden ve Küba müziği formlarında bestelenmiş eserlerden oluşan seçki, izleyici için nadir rastlanır bir repertuar olma özelliğini taşıyordu.

İzleyicinin kalbini ilginç repertuarının yanı sıra piyanodaki üstün performansıyla da fetheden Vallina, festival sahnesinde Küba rüzgarları estirdi. Sanatçı, geceye ABD’li besteci Louis Moreau Gottschalk’ın, “Souvenir de l’Havane. Grand caprice de concert op. 39” adlı eseriyle başladı. Ardından Kübalı besteci Manuel Saumell’in, “Doce contradanzas” adlı eserini seslendiren Vallina, bu eserden sonra çağdaş İspanyol bestecilerden Ernesto Halffter’in, “Habanera”sını ve sonrasında da yine bir Kübalı besteci olan Ignacio Cervantes’in, “Doce danzas” adlı yapıtını seslendirdi. Mauricio Vallina, gecenin ikinci yarısına 20. yy’ın en önemli Fransız bestecilerinden Claude Debussy’nin “Prélude “La puerta del vino” (Habanera)” adlı eseriyle başladı.  Ardından çağdaş Kübalı besteci Ernesto Lecuona’nın, 3 eseriyle izleyici karşına çıkan Vallina, bestecinin şu eserlerine yer verdi: “Tres danzas cubanas”, “Suite afrocubana” ve “Cuatro danzas cubanas”. Sanatçı geceyi, Kübalı besteci Gonzalo Roig ve geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz çağdaş Kübalı kadın besteci ve piyanist Zenaida Manfugas’ın imzasını taşıyan, “Contradanza de la zarzuela “Cecilia Valdés” adlı eserle sonlandırdı. İzleyicinin büyük beğenisini toplayan Mauricio Vallina, uzun süre ayakta alkışlandı. Bis yapmak için tekrar sahneye gelen sanatçı, Bodrumlu sanatseverler için iki eser daha seslendirdi.

‘Nadir bulunan müzikal kişilik’
Muazzam ifade gücü ve göz kamaştırıcı renk yelpazesiyle Vallina, müzik çevrelerince ‘nadir bulunan müzikal kişilik’ olarak ifade ediliyor. Sanatçı, tanınmış klasik eserlerin yanı sıra keşfedilmemiş eserleri ortaya çıkarması ve yorumlamadaki gücüyle de her zaman ilgi çekici bir piyanist olarak tanımlanıyor. Bach’tan çağdaş eserlere geniş bir yelpazede icra ettiği repertuarın yanı sıra Vallina, Kolombiyalı kompozitör Arturo Cuellar gibi müzisyenlerin kendisine adadığı eserlerin de dünya prömiyerini yaparak dikkat çekmiş. 2013 yılında Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin programında yer alan Mauricio Vallina, izleyicinin unutamadığı bir de konser vermişti.

Erdem Sökmen & Hasan Meten ikilisi Gümüşlük sahilinde


  1. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Uludağ Premium sponsorluğunda gerçekleştirilen Suda/Kumda konserleri serisinde Erdem Sökmen & Hasan Meten gitar ikilisini, 26 Ağustos Cumartesi günü saat 20:30’da Gümüşlük sahilindeki Toprak Ev’de konuk edecek.

DenizBank ana sponsorluğunda 4 Eylül’e kadar devam edecek olan 14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivaline konuk olacak Erdem Sökmen & Hasan Meten ikilisinin gitar üzerinden kurdukları uyumlu birliktelik, dinleyicilerini büyülemeye devam ediyor. Güney Amerika ve caz müziğine olan yönelimleri ile bir araya gelen ikili aynı zamanda başarılı birer akademisyen olarak da dikkat çekiyor.

Ülkemizde kurulmuş en önemli gitar ikilileri arasında gösterilen Erdem Sökmen & Hasan Meten gitar ikilisi, Gümüşlük sahilinde Suda/Kumda serisindeki konserde, Egberto Gismonti, Paulo Bellinati, Sergio Assad, Ralph Towner, Hermeto Pascoal, Aníbal Augusto Sardinha aka Garôto, Flamenko virtüözü Tomatito ve Oscar Castro-Neves gibi gitar efsanelerinin eserlerini seslendirecek.

Festivalin sponsorları:
14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin ana sponsoru DenizBank. Kumda ve Suda konserlerinin sponsorluğunu Uludağ Premium üstlenirken, etkinlik ve eğitim sponsorluğunu üstlenen Bosch, Gümüşlük Festival Akademisi konserlerine destek veriyor. Liba Laboratuarları A.Ş., etkinlik sponsoru olarak festivalin açılış ve kapanış konserlerine katkı sağlıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi, festivalin kurumsal sponsorları arasında yer alırken; THY, festivalin resmi ulaşım sponsorluğunu; Arion Resort Hotel konaklama sponsorluğunu; Çağdaş Holding, festival merkezi sponsorluğunu ve Piernet ise sosyal medya sponsorluğunu üstleniyor. Ayrıca Julius Meinl Coffee, Mas Matbaa, Off Gümüşlük ve Soğan Sarmısak, festivalin servis sponsorları arasında yer alıyor.

Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21:15; diğer konserler 20:30’da başlayacaktır.

Biletler, Festival Merkezi, Gümüşlük sahili (iletişim: 0 537 577 85 07 – 0 252 394 41 61) ve Biletix’den temin edilebilir.

www.gumuslukfestival.org

info@gumuslukfestival.org

www.facebook.com/gumuslukfest

  1. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 2017 Programı

26 Temmuz – Gilles Apap – Keman & Myriam Lafargue – Akordeon (Fransa) – Taş Ocağı

28 Temmuz – GFA Keman Konseri – Toprak Ev

29 Temmuz – Dilbağ Tokay – Viyolonsel & Eren Levendoğlu – Piyano (Türkiye) – Taş Ocağı

31 Temmuz – Viyolonsel GFA Konseri – Toprak Ev

1 Ağustos – Tord Gustavsen (Norveç) – Festival merkezi, sahil

4 Ağustos – Begoa Ensemble (Türkiye) – Taş Ocağı

8 Ağustos – Emin Fındıkoğlu Quartet – Festival merkezi, sahil

10 Ağustos – Alp Ersönmez ‘Yazısız’ feat Erik Truffaz – Eklisia 

15 – 19 Ağustos – 4. Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması – Toprak Ev

18 Ağustos – Ilya Itin – Piyano (Rusya) – Taş Ocağı