ALTIN SIVI; ZEYTİNYAĞI

ALTIN SIVI; ZEYTİNYAĞI

Diyette yağlar tartışmaya meyilli bir konudur. Hayvansal yağlar, yağlı tohumlardan elde edilen yağlar gibi birçok konuda sürekli farklı şeyler gündeme gelmektedir. Ancak konu zeytinyağına geldiğinde natürel sızma zeytinyağının sağlığa faydaları konusunda herkes hemfikir. Nutrition İstanbul Diyetisyeni Merve Doyranlı, zeytinyağının elde edilişinden itibaren vücuda olan faydalarını anlattı.

Diyetisyen Doyranlı, “Zeytinyağı, Akdeniz tipi beslenen dünyanın en sağlıklı toplumlarının beslenmesinde vazgeçilmezdir. Kronik iltihaplı hastalıkların dünyada en az görüldüğü yerler Akdeniz popülasyonlarıdır. Ayrıca yaşam süresi de en yüksek olan yine aynı toplumlardır. Zeytinyağının bu kadar sağlıklı olmasının nedeni ise son derece sağlıklı yağ asitleri ve antioksidanlar içermesinden ileri gelmektedir,” dedi

 

Zeytinyağı nedir ve nasıl elde edilir?

Zeytinyağı, zeytin meyvesinin ezilmesiyle ortaya çıkarılır. Birkaç tipi mevcuttur. En iyi tipi natürel sızma zeytinyağıdır. En çok bu tipinde doğal yöntemler kullanılır. Yağ kendine has olan koku ve lezzetini kaybetmez. Zeytinyağı ne kadar kaliteliyse oksidasyona karşı kendini o kadar korur. Asıl yapısı majör ve minör olmak üzere ikiye ayrılır. İçeriğindeki %2 gibi bulanan azınlık bileşikler kendine has lezzetini ve kokusunu sağlar. Ayrıca bu bileşikler yağın raf ömrünün de uzun olmasını sağlar.  Asıl antioksidan içeriğini fenoller oluşturur.

Zeytinyağının besin içeriği nedir?

Natürel sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir. Yüksek miktarda E vitamini, K vitamini ve faydalı yağ asitlerini içerir. İçeriğindeki aktif bileşikler bazı ciddi hastalıklarla savaşır. Anti-inflamatuar olan oleokantal ve oleuropen antioksidanları LDL kolesterolü oksidasyondan korur.

Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

Kalp hastalıkları ve inme dünyada en yaygın ölüm sebeplerinden biridir. Birçok gözlemsel çalışmada dünya çapından bu hastalıkların en az görüldüğü toplumlar Akdeniz civarındaki ülkeler olduğu görülmüştür. Bu çalışmalar dikkatleri buradaki insanları beslenmelerini araştırmaya yani Akdeniz tipi beslenmeye yöneltmiştir. 2013 yılında İspanya’da yapılan büyük çaplı bir çalışmada Akdeniz tipi diyetin kalp krizi, inme ve ölümleri %30 oranında azalttığı görülmüştür. Akdeniz diyetinin yıldızı ise zeytinyağıdır.

Natürel zeytinyağı aşağıdaki mekanizmalar sayesinde kalp hastalıklarına karşı korur.

LDL kolesterol: LDL parçacıklarının oksidatif hasara maruz kalmasını önler.

Kan pıhtılaşması: Yapılan çalışmalar istenmeyen kan pıhtısı oluşumunu engellediğini göstermiştir.

Düşük kan basıncı: Kan basıncını dengelemek için kullanılan ilaçların kullanımını %48’e kadar azalttığı görülmüştür.

Diyetisyen Merve Doyranlı “Zeytinyağı sağlık için mucize gibi bir besindir. Zeytinyağının her tipi değil, kalitesi yüksek natürel sızma zeytinyağının içerdiği bileşikler sayesinde bu faydayı yakalamak mümkündür. Uzmanların çoğu zeytinyağının kalp sağlığı için en sağlıklı besin olduğu görüşündedir,” diyerek zeytinyağının önemini vurguladı.