TURİZMCİLER MASTER PLAN İSTİYOR

Bodrum’da düzenlenen 17’nci Ulusal Turizm Kongresi’nde bir araya gelen turizm sektörü temsilcileri yıllardır yapılamayan master plan nedeniyle turizmin bir türlü krizden çıkamadığını öne sürerek master planın acil olarak yapılması gerektiği görüşünde birleşti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından 20-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Bodrum 17’nci Ulusal Turizm Kongresi Vogue Otel’de yapıldı. Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği Başkanı Halil Özyurt, TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Neşe Gökbel ve 61 üniversiteden 300 öğretim elemanı ile 60 sektör temsilcisinin katıldığı kongrede 35 bilimsel oturumda akademisyenler 148 bildiri sundu.

İlk kez 1990 yılında yapılan, her yıl Türkiye’de değişik üniversitelerde düzenlenen turizm alanının en köklü kongresinin Bodrum’da düzenlenmesinin önemine değinen Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar, Türkiye’nin rekabet gücü en yüksek sektörlerinin başında turizmin geldiğini belirterek; “Turizm toplamda 96 milyar dolarlık hasıla yaratmaktadır. Sektörde dolaylı ve doğrudan 3 milyona yakın insan istihdam edilmekte yan sektörlerle birlikte sektörden 10 milyona yakın insanının bir şekilde gelir sağlamakta olduğu öngörülmektedir. 2016 yılında Türkiye’ye gelmeyeceği tahmin edilen ortalama 5 milyon turistin ülkemiz ekonomisi üzerinde yarattığı hasarın 5 milyar dolardan fazla olacağı ve buna AB turizmindeki kayıp da eklendiği zaman 7-8 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir. Oysa geniş bir turizm ürün arzına sahip olan ancak bunu uzun vadeli sürdürülebilir turizm politikalarıyla desteklemeyen ülkemiz turizmi için artık yaşanan yapısal sorunları görmek gerekir” dedi. Ülke turizmini sadece kıyı turizmi ile sınırlamanın çok büyük bir yanılgı olduğunu savunan Bahar, “Türkiye’de turizm özellikle 1982-2000 yılları arasında çok muazzam bir gelişme gösterdi. Kaynaklar özellikle kıyı turizmi odaklı bir döngü içerisinde yıllardır deniz, güneş ve kuma yapıldı” dedi.