TURİZM EYLEM PLANININ İÇİ DOLDURULMALI

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu sabah açıkladığı Turizmde Acil Eylem Planı’na Bodrumlu turizmciler olumlu karşıladı ancak planın içinin doldurulması ve detayların biraz daha açıklanması istendi.Bodrumlu turizmciler krizin aşılması için başta devlet olmak üzere yerel yönetimler ve STK ‘ların da elini taşın altına koymaları şeklinde açıkladılar.Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün yaptığı Turizmde Acil Eylem Planı açıklamalarını Bodrumlu turizmciler değerlendirdi.

GÖKBEL “KRİZLERİ SİYASİLERE RÜCU ETME HASTALIĞINDAN KURTULMALIYIZ”

TÜRSAB Bodrum Yürütme kurulu Başkanı Sevinç Gökbel Başbakan Davutoğlu  ve hükümetin turizmi özel bir yere koyarak, turizmin öneminin farkında olmaları nedeni ile acil eylem planını açıkladıklarını belirterek; “Yaşadığımız krizden sadece turizm değil turizme bağlı diğer sektörlerde geniş çaplı şekilde etkilendi. Ülkemizde her sektör bu krizden etkilendi. Davutoğlu’nun  acil eylem planındaki maddeler gerçekten çok olumlu, krizi hafifletecek şekilde ancak yeterli değil. Ama en azından her şeyi devletin üzerine yıkmamamız  gerekiyor. Yerel yönetimler STK’ lar bu süreçte devlete hükümete destek olmalı, herkes taşın altına elini koymalı, bugüne kadar çok krizler gördük, krizlere alışık ve tecrübeliyiz bu nedenle birlik olursak bu krizi de aşarız. Moralimizin yüksek olması ve mücadele kararlılığımızı bırakmamız gerekir. Çünkü hepimiz bu sürecin bir parçasıyız sorunda bizde çözümde bizde. Geçmişten gelen alışkanlıklarımızı yani  sorunu birinin devletin üzerine yıkıp kenara çekilme alışkanlıklarımızı bırakmalı sorunlara sahip çıkmalıyız. Bu nedenle bu eylem planına sonuna kadar destek veriyor olumlu buluyoruz. Turizmin siyaset üstü bir sektör olduğunu kabul etmeli vesıkıntıları siyasilere  rücu etme hastalığından mutlaka kurtulmalıyız ki bu krizi de aşabilelim”

ÖZYURT “ACİL EYLEM PLANINDA KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ TURİZMCİDE DÜŞÜNÜLMELİ”

Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt ise; acil eylem planının hazırlanmasının iyi niyet göstergesi olduğunu ancak yeterli olmadığını belirterek; “Devletin bu konuda daha detaylı daha açık çalışması;  küçük ve orta ölçekli tesislerinde elinden tutması gerekir. Başbakanımızın açıkladığı gibi 750 bin doların üzerinde geliri olan tesislerin ihracatçı sayılması özellikle Ege ve Akdeniz bölgesindeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri zor durumda bırakır. Çünkü bunlar ÖTV ve KDV ödemeyecekleri için haksız rekabet ortamı doğacak. Bu nedenle bu rakam 100 bin dolara çekilmeli. Örneğin; bu plan içerisinde Ege ve Akdeniz’deki turistik tesislerin belini büken ecrimisil fiyatları bu yıl başbakan tarafından ötelenirken biz ötelenmenin değil bu fiyatların normale çekilmesini istiyoruz. Aksi takdirde sahilde ecrimisil ödeyen küçük ve orta ölçekli işletmeler bu fiyatlarla turizm yapamaz hale gelir. Yeşil  yıldızlı otellerden en düşük oranda alınan elektrik ve su bedeli uygulamasının bu yıla mahsus olarak diğer turistik tesislere de uygulanması gerekir. Ayrıca yine bu yıl için kredi alan turizmcilerin faizlerinin alınmaması ve en azından bu yıl için borçların ertelenmesi kararları alınabilir. Çok hızlı biçimde yurt dışında yeterli  tanıtım yapılarak turistik tesislerin bulunduğu bölgelerde can güvenliği konusunda bir sıkıntı olmadığı anlatılmalı, krizi arttıracak söylemlerden kaçınılmalı, çünkü can güvenliğinin olmadığı bir ülkede turiste bedava yatak verseniz o turisti ülkenize getiremezsiniz. Yani bu paketin içi doldurulursa en küçük turizmciden,  pansiyondan beş yıldızlı otele kadar herkese aynı olanak sağlanırsa paket başarılı olur” dedi.

KARACALAR; “PLAN BAŞARIYA ULAŞIR TANITIM ATAĞI YAPILMALI”

Bodrum Skal Gurubu Başkanı Ömer Karacalar ise “Sayın Başbakan Davutoğlu’nun turizmde acil eylem planı açıklamasını çok doğru ve tam zamanında buluyoruz. Geriye yapılması gereken en önemli olay ise turizm beklentisi içerisinde olduğumuz ülkelerde hızlı ve etkili bir tanıtım yapılarak bu bölgelerde can güvenliğinin olduğunu,  güvenlik sorunu bulunmadığını  anlatmamız gerekir” dedi.