SON SÜNGERCİDEN, DENİZ MÜZESİNE SÜNGER BAĞIŞI

Bodrum’da yaşayan ve “Son Süngerci” olarak bilinen “Aksona Mehmet” lakaplı Mehmet Baş, Bodrum Deniz Müzesi’ne uluslararası sulardan çıkardığı 6 süngeri bağışladı. Süngerler hemen sergi raflarındaki yerini aldı.

Bodrum’da yaşayan 52 yıllık süngerci 66 yaşındaki Aksona Mehmet lakaplı Mehmet Baş, Ekim ayı başında Babakale Burnu’na 35 mil, Yunanitan’ın Midilli Adası’na 22 mil uzaklıktaki dalış alanında gerçekleştirilen dalıştan çıkardığı süngerlerden, Bodrum Deniz Müzesi’ne bağışladı.

Son süngerci Baş, çıkardığı Melat, fil kulağı (ipsator) ve mandaba adı verilen 3 çeşit toplam 6 adet süngeri Bodrum Deniz Müzesi’ne teslim etti. Törenle gerçekleşen etkinliğe Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Sema Sagat, son süngerci Mehmet Baş katıldı.

Uluslar arası sulara plaket.

Baş’ın kurduğu ve Mancornalar Grubu üyesi 10 süngercinin katılımıyla gerçekleşen Janson Bank alanındaki dalışta, 20-40 metre arasında değişen derinlikte sünger çıkarıldı. Türk dalgıçların ilk kez dalış yaptığı noktaya “Buradan Mancornolar geçti” ve Türkçe, İngilizce ve Yunanca Barış yazan plaketi deniz dibine bıraktı. Baş, “2 hafta önce uluslar arası sularda dalış yaptım.  Babakale’nin 35 mil açığındaki Janson Bank’a dalış yapan ilk Türk dalış ekibiyiz. Aynı zamanda deniz adamları, yaşadıkları toplumda ekonomik ve kültürel açıdan, lokomotifidirler. O dalış alanına da plaket hazırlattık ve çeşitli dillerde barış yazdırarak denize bıraktık. Geröek deniz adamları barış ve kültür elçisidir” dedi.

Türk karasularında çıkarılmasının yasak olduğuna dikkat çeken Baş, “Süngercilik, Bodrum deniz tarihinde çok önemli ve muhteşem deniz kültürüdür. Yüzyıllardır usta-çırak öğretisiyle süre gelen bir meslek. Ama üzülerek söyleyeyim ki, 21. yüzyılda masa başında oturan bir şanlı bürokratımız, sağ olsunlar, var olsunlar ‘sünger yasak’ dedi ve süngerciliği bitirdiler. Bu usta-çırak öğretisi ile süre gelen kültür koptu, yok oldu. Bende 14 yaşında çok küçük yaşta sünger avcılığına başladığım için benim için bir vefa borcu. Ben denizden kopmadım 52 yıldır hala dalıyorum. Dalış turizmi ve mavi yolculuğu bir arada yaptığım için zaman zaman gündeme getiriyorum çünkü bir vefa borcum bu benim. Bodrum’da bugün gördüğünüz o tekne turizmi, dünyada çok ünlü olmuş tekneler, mavi yolculuk dediğimiz markayı benim kuşak ve benden önceki kuşak küçük süngerci tekneleri ile başlattılar Halikarnas Balıkçısı’nın öncülüğünde ve muhteşem bir marka yarattılar. Bunu yapan sünger avcıları, başka ülkelerde olsa nasıl koruyorlar. Süngerin yasak olmasının hiçbir anlamı yok. Koca deryaların, derin maviliklerin bize sunduğu muhteşem bir ürün. İhraç ürünü bu sünger. 2 hafta kuzey Ege’deydim. Uluslar arası sularda dalış yaptım. Çıkardığım ve müzeye hediye ettiğim bu süngerler, gelecek nesillere süngerciliği tanıtmak, ürünleri öğrenmeleri açısından örnek olacak” dedi.

DENİZLER BİZİM EKMEK SOFRAMIZ.

Mehmet Baş, denizlere gerekli özenin verilmediğini belirterek, “3 tarafımız denizlerle çevrili ve denizler bizin ekmek soframız. Gerekli önemi lafta veriyoruz ve ama gerçekte denizlere vermiyoruz. Ne zamanki gerçek ekmek soframız olarak kabul edeceğiz ve bütün nimetlerinden en iyi şekilde yararlanmasını bileceğiz, o zaman denizcilik hak ettiği yeri bulacak” dedi.

Türkiye’deki, sünger avcılığı ile ilgili bürokratik engellerin bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini belirten,” Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz “Sünger avcılığı bizim bölgemizde, geleneksel avcılık türlerinden bir tanesi ama maalesef uzun yıllardır yasaklar nedeni ile yapılamıyor. Mehmet Baş, yaklaşık son 3-5 senedir denizcilerimize, süngercilerimize bir mesaj veriyor, ‘bütün Ege’nin Akdeniz’in suları bizim, uluslararası sularda da dalabilirsiniz’ diye ve bunu ispat etmek için geçtiğimiz yıllarda, Kuzey Afrika sahillerinde,  geçtiğimiz günlerde de Yunanistan’ın Midilli Adası’nın arkasındaki Janson Bank dediğimiz bölgede dalış gerçekleştirdi, süngerler çıkardı. Umarım onun bu çabası herkese yol gösterir ve bir an evvelde ülkemizdeki sünger avcılığı ile ilgili bürokratik engeller bir kez daha gözden geçirilir” dedi.

Bodrum’da deniz kültüründen, tekne maketlerinin, denizcilerin, deniz kabuklularının sergilendiği Bodrum Deniz Müzesi’nde Mehmet Baş’ın son sünger bağışıyla birlikte toplamda 11 çeşit sünger meraklıları için sergilenmeye başladı.