ROMATOLOGLAR UYARDI: “İNTERNETTE GÖRDÜĞÜNÜZ HER TEDAVİ SİZE UYGUN OLMAYABİLİR”

Türkiye Romatoloji Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından 11-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Bodrum’da gerçekleştirilen 9. Anadolu Romatoloji Günleri kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısı kapsamında romatizmal hastalıkların belirtilerine tedavi yöntemlerine değinilerek, yapılan yanlışlara da değinildi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Karadağ, “Hastalıkları inceleyip, nakış gibi tedavi ederken, kiraz sapının veya bilmem ne otuyla karıştırılması sorunlarıyla uğraşıyoruz. Bu nedenle, bizim önerdiğimiz ilaçların dışında aktardan herhangi bir ot ya da karışım kullanmayın. Bu tarz otlarla ya da karışımlarla tehlikeli bir hal alabiliyor. İnternetten her paylaşılanın doğru olmadığını ya da kendileri için faydalı olmayacağını bilmeleri gerekiyor” dedi.
Türkiye Romatoloji Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından Türkbükü, Hilton Bodrum Otel’de düzenlenen 9. Anadolu Romatoloji Günleri kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına konuşmacı olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, Prof. Dr. Sedat Kiraz, Prof. Dr. Şule Apraş Bilgen, Doç. Dr. Ömer Karadağ, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seza Özen katıldı.
500’e yakın Romatoloji uzmanı, ilaç sektörü temsilcileri ve diğer branşlardan hekimlerin katıldığı 9. Anadolu Romatoloji Günleri kapsamında, panel, konferans ve sempozyumlarda gündeme alınan hastalıklar ve tedavi yöntemleri, hastaların doğru bildiği yanlışlar, basın toplantısında değerlendirildi.

200’DEN FAZLA ROMATİZMAL HASTALIK VAR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, romatimal hastalıklar hakkında bilgi verdi. Ertenli, “Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda öncelikle ağrı ve hareket kısıtlılığına, bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara, genel olarak romatizma adı verilmektedir. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’e yakın hastalık bu sınıfa girer. Eklem romatizmaları, yumuşak doku romatizmaları ve kemik erimesi bunlar arasında en sık görülenleridir. Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülmekte ve yaş ilerledikçe sıklığı artmaktadır. Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir. Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmemektedir. Çoğunlukla bulaşıcı-mikrobik değildir. Kalıtsal özellikler bazılarında önem taşır. Eklemlerdeki yükü artıran şişmanlık ya da damar yapısını bozan sigara kullanımı gibi dış etkenlerin engellenmesi romatizmalı hastalar için de yararlıdır.
Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında derimizi, iç organlarımızı etkileyebilir” dedi.