SOSYAL FAYDA ZİRVESİ’NDE İYİLİK KONUŞULDU

Bu sene Türkiye’de beşincisi düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi, 15 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirildi. Küresel öneme sahip sorunların liderlerce ele alındığı etkinlikte, dünyanın geleceğine dair kaygıları olan sanat ve iş dünyasından isimler konuşmalar yaptı. 

İnsanlık ilerlerken kimseyi geride bırakmama konusundaki çözümlere odaklanan ve bu sene Türkiye’de beşincisi gerçekleştirilen Sosyal Fayda Zirvesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve TBWA For Good iş birliğinde Doğan Holding platin sponsorluğunda, 15 Ekim’de Hilton Bosphorus İstanbul Convention Center’da gerçekleştirildi. Rixos Group’un da altın sponsor olduğu, tüm gün boyu süren etkinlikte, Türkiye’den ve dünyadan sosyal fayda odaklı ünlü isimler ile çok sayıda değişim mimarı, iyilik hakkında konuştu. UNDP Türkiye, 17 küresel kalkınma hedefinin 169 alt başlığına ait Türkçe logoları da ilk kez bu zirvede tanıttı.

Dünyanın sonuna doğru hızla yaklaşıyoruz

Sosyal Fayda Zirvesi’nin 2018 İstanbul ayağında sunuculuk yapan Halit Ergenç, “Bizler dünyayı kurtarabilecek son nesiliz. Sadece dünyaya değil, hayvanlara, diğer insanlara ve en önemlisi kendimize kötü davranıyoruz. İnanılmaz bir tüketim çılgınlığı içerisindeyiz. Dünyanın tüm bilgisine sahipken bir yandan da cehalete mahkumuz. Dünyanın sonuna doğru büyük bir hızla yaklaşıyoruz.” diyerek açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

2030’da dünyanın nasıl bir yer olacağını hayal edelim

Gökçe Bahadır, Harun Tekin, Mert Fırat, Serenay Sarıkaya ve Yekta Kopan gibi sanatçıların da konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi: “Bugün buraya hep birlikte gezegenimizin 2030’da nasıl bir yer olacağını hayal etmeye ve sizlerin dünyanın 2030 yılındaki haliyle ilgili fikirlerinizi almaya geldik,” dedi.

Gençleri gönüllülük aktivitelerine yönlendirmeliyiz

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sosyal Fayda Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Gençliği bilgisayar ve telefonların başından kaldırıp gönüllülük aktivitelerine yönlendirmeliyiz. Sanal dünyanın yanında, insanlara ve toprağa dokunmak gerçekten önemli, bunu teşvik ediyoruz.” dedi.

İhtiyaç Haritası’nı globale tanıttık

Mert Fırat, İyi Niyet Elçisi olduğu proje hakkında: “İhtiyaç Haritası ilk kez 2015’teki Sosyal Fayda Zirvesi’nde duyurulmuştu. Bu yaz Londra’yı, Cenevre’yi ve Zürih’i ziyaret ettik. Globalde de yapmak istediklerimizi anlattık,” diyerek projeyi geliştireceklerini vurguladı.

Turizm, barış ve huzurun önemli adımlarından biridir

Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Turizm aslında barışın, huzurun ve birlikte yaşamanın en önemli adımlarından biridir. Tesislerimizde dünyanın farklı ülkelerinden gelen insanları, bünyemizdeki farklı kültürden insanlarla beraber yaşatmaya çalışıyoruz. Amacımız gelenleri sadece güzel odalarımızda konaklatmak değil, doğal ve kültürel güzelliklerimizle de tanıştırmak.” dedi.

20 bin kadına iş imkanı

Koton Yönetim Kurulu üyesi Gülden Yılmaz ise etkinlikte yaptığı konuşmada: “Türkiye’de ‘WEPS-Kadının Güçlenmesi’ prensiplerine imza atan ilk şirketlerden biriyiz. 29 ülkede 516 mağazamız 10 bin 500’den fazla çalışanımız var. Çalışanlarımızın yüzde 63’ünü kadınlar oluşturuyor. Yöneticilerimizin ise yüzde 50’si kadın. Tedarik zinciri ile birlikte yaklaşık 20 bin kadına iş imkanı sağlıyoruz. UNDP ve ÇATOM iş birliği ile 2016’da ‘EL EMEĞİ’ projesini hayata geçirdik. Kapsayıcı iş modeli olarak yürüttüğümüz bu projeyle dar gelirli ya da geliri olmayan 6 binden fazla kadını iş gücüne dahil ettik. 2019’da projeye katılan kadın sayısını 10 bin’e çıkarmayı hedefliyoruz.” diyerek üretimde kadının gücüne değindi.

WWF Türkiye Genel Müdürü Aslıhan Durukan Pasinli, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğan Faralyalı, UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu gibi iş dünyasının önde gelen isimlerinin de katıldığı etkinlikte, küresel öneme sahip sorunların iyilikle nasıl ele alınacağı konuşuldu.

“Küresel hedefler” olarak da bilinen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne yönelik ilerlemelere odaklanan Sosyal Fayda Zirvesi, aynı vizyonu paylaşan kişiler ve kuruluşlar tarafından destekleniyor. Dünyanın daha adil, dürüst ve insani bir yer haline gelmesinde bireylerin, işletmelerin ve hükümetlerin yakın ve güçlü bir ortaklığa ihtiyaç duyduğunun net bir şekilde altını çizen zirve, New York’ta 2010, İstanbul’da ise 2013 yılından bu yana düzenleniyor.

Sosyal Fayda Zirvesi, kullanılan #2030ŞİMDİ etiketi yoluyla da medyanın ve teknolojinin anlamlı değişimlerin ana motoru olabilmesi konusuna kafa yoran ilham verici uzmanları, çevrimiçi dünyada da bir araya getirdi.